Są towary, które z uwagi na swoją specyfikę wymagają specjalnego traktowania. Tyczy się to bardzo często nie tylko ich przechowywania, ale i transportu. Które produkty należy przewozić w specjalnych warunkach? Co wymaga transportu w temperaturze kontrolowanej? Wyjaśniamy!
- Transport w temperaturze kontrolowanej – co trzeba wiedzieć?
- Czym jest transport w temperaturze kontrolowanej?
- Towary transportowane w ramach przewozu chłodniczego
Transport w temperaturze kontrolowanej – co trzeba wiedzieć?
Jak nie trudno się domyślić, transportu chłodniami wymagają przede wszystkim produkty spożywcze. Jednak nie oznacza to, że wszystkie powinny znaleźć się w transporcie kontrolowanym. Należy sprawdzić przewożony towar pod kontem nie tylko zbyt wysokich, ale i zbyt niskich temperatur. Zarówno jedno, jak i drugie może sprawiać, że produkty stracą swoje właściwości. Zwłaszcza że w Europie latem może być nawet 40 stopni Celsjusza, a zimą temperatury mogą dochodzić do -30 stopni Celsjusza. Warto upewnić się, jaka pogoda będzie w krajach tranzytu.
Właśnie dlatego kluczowe jest, by firma transportowa nie tylko posiadała pojazdy umożliwiające przewóz towarów w chłodniach, ale i miała wiedzę co do tego, jak utrzymać temperaturę od momentu załadunku aż do dostawy. W tym może się okazać, że konieczne jest ustalenie właściwej trasy przejazdu, jak i jego trwania, postojów, dobrania dodatkowego zabezpieczenia.
Transport w temperaturze kontrolowanej realizuje firma Fracht, która ma wieloletnie doświadczenie, dzięki czemu jej pracownicy wiedzą, jakie procedury muszą zostać dopilnowane. Bardzo często zlecenie przewozu towarów w chłodniach jest planowane indywidualnie, z uwzględnieniem nieudogodnień, przyczyn losowych, jakie mogą wydarzyć się po drodze.
Czym jest transport w temperaturze kontrolowanej?
W przewozie produktów wrażliwych na zmiany temperatur kluczowe jest to, by zapewnić nieprzerwany łańcuch chłodniczy. Chodzi o to, by od producenta do konsumenta towar dotarł w nienaruszonym stanie. Aby było to możliwe, konieczny jest transport przy wykorzystaniu specjalistycznych pojazdów. Wyróżnia się 3 klasy: A – 0 °C, B – 10 °C, C – 20 °C. Pojazdy to typowa chłodnia, dopplestock, hakowa do mięsa, multi-temperaturowa, izotermy.
Warto wiedzieć, że podstawę prawną transportu w kontrolowanej temperaturze stanowi Ustawa o transporcie drogowym, ale też międzynarodowa umowa ATP o przewozie szybko psujących się artykułów żywnościowych i specjalnych środkach transportu. To głównie ona wskazuje warunki, jakie powinien spełniać tranzyt. Kluczowe zapisy regulujące przewóz chłodniczy określa Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, Ustawa o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej w sprawie ogólnych wymagań sanitarnych przy przewozie środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych.
Co istotne, firmy oferujące transport towarów w temperaturze kontrolowanej, posiadają pakiety ubezpieczeniowe, aby zabezpieczyć przewożone ładunki.
Towary transportowane w ramach przewozu chłodniczego
A co transportuje się w temperaturze kontrolowanej? Są to najczęściej towary, które wymagają przewozu chłodniami. Zaliczają się więc do tego mrożonki, mięso, ryby i owoce morza, warzywa, owoce, nabiał, kwiaty, artykuły medyczne, leki i farmaceutyki, probiotyki, odczynniki chemiczne, kosmetyki, ale też chemia i inne wrażliwe materiały budowlane, w tym również odpady.