Papatacze – drożdżowo-bakaliowe bułeczki

Papatacze – drożdżowo-bakaliowe bułeczki

Najbardziej typowe zastosowanie drożdży sprowadza się między innymi do wypieków wszelkiego rodzaju słodkich bułeczek, rogalików czy ciastek. Ze względu na łatwość wykonania tego rodzaju galanteria piekarnicza często gości na wielu stołach i to nie tylko w świąteczne dni. Dzięki zaletom jakie posiada ciasto drożdżowe nawet początkujący adept sztuki cukierniczej jest w stanie w krótkim czasie opanować tą sztukę.

Przepisy na ciasta w tym ciasto drożdżowe, znajdzie się w każdym domu. A najcenniejszy przepis na ciasto drożdżowe to ten, który od pokoleń stosowany jest w wielu domach. Taki przepis najczęściej zapisany jest na pożółkłych ze starości kartkach z zeszytu. Tym razem dla przypomnienia jeden z takich przepisów.

Co to są „Papatacz”?

To nic innego jak słodkie bułeczki w postaci zakręconego jak rolada ciasta drożdżowego, wypełnionego bakaliami i pokrojonego na krążki. Takie bułeczki mogą być doskonałą ozdobą stołu podczas „kinderbali” czy wszelkiego rodzaju innych spotkań towarzyskich. Ze względu na składniki wykorzystane do stworzenia „Papataczy”, mogą one być również doskonałą przekąską zabraną do pracy czy szkoły. Ze względu na wartość energetyczną mogą one także zastąpić tradycyjne drugie śniadanie.

Składniki:
– mąka pszenna TYP 550 -0,5 kg
– świeże drożdże – 50 g
– mleko – 1 szklanka
– całe jajka – 2 szt
– masło – 0,1 kg
– cukier biały – 50 g
– cukier brązowy – 50 g
– cynamon – 3 łyżki lub według własnego upodobania
– bakalie – orzechy włoskie, rodzynki, żurawina- lub inny zestaw
– szczypta soli
– łyżka gęstej śmietany
– trochę cukru pudru na lukier

Przygotowanie ciasta

Krok pierwszy – zaczyn drożdżowy

W naczyniu średniej wielkości należy podana w przepisie ilość drożdży rozprowadzić w lekko podgrzanym mleku do uzyskania „mleka drożdżowego”. Do tak przygotowanych drożdży dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki z przepisu, wszystkie składniki dokładnie wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut, aż drożdże zaczną pracować i powiększa swoja objętość.

Krok drugi – przygotowanie ciasta

Do misy robota wsypać pozostałe składniki bez bakali i cukru pudru. Do misy przelać wyrośnięte drożdże i rozpocząć mieszanie ciasta używając w tym celu haka. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut, aż będzie odchodzić od misy i haka. Po wyrobieniu ciasta odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno powiększyć swoja objętość. Trwa to w zależności od warunków zewnętrznych około 1 do 2 godzin.

Krok trzeci – przygotowanie bakali

W czasie wyrastania ciasta można przygotować bakalie, pociąć orzechy na drobne kawałki, rodzynki przelać na sitku gorąca wodą, żurawinę pociąc na drobniejsze cząstki.

Krok czwarty – przygotowanie rolady

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Rozwałkowane ciasto posypać cynamonem i wysypać przygotowane bakalie rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni. W kolejnym kroku należy ostrożnie zawinąć ciasto z bakaliami i pokroić je na krążki grubości 2 cm. Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia na 15 minut.

Pieczenie „Papataczy”

Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni, włożyć blachy z ciastem i piec około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i posmarować wcześniej przygotowany lukrem. Osoby chore na cukrzyce lub będące na diecie smarowanie lukrem mogą pominąć.

Stare przepisy na ciasto drożdżowe są najlepszym i sprawdzonym sposobem na przygotowanie i upieczenie wielu przysmaków. Przepisy na ciasta powinny w każdym domu zajmować szczególne miejsce i pomimo łatwego do nich dostępu w internecie niech dla każdego pokolenia stanowią najcenniejszy rodzinny skarb.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.