Dziś w związku z urodzinami, proponuję pyszny tort cytrynowy. Idealny na zimową aurę. Tort jest puszysty, lekki i orzeźwiający. Jest baaaaardzo prosty w przygotowaniu, ale mimo tej prostoty zachwyca efektem końcowym.
Osobiście wolę takie delikatne torty zamiast tych tradycyjnych, ciężkich z maślanymi kremami.
Także polecam i zapraszam na kawałeczek. Kto się skusi?
Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki zimnej przegotowanej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 1/2 cytryny
szczypta soli
Poncz:
1/2 szklanki wody
kieliszek spirytusu
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki drobnego cukru
1/3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub odrobina ekstraktu waniliowego
Puszysty krem:
1/2 litra śmietanki kremówki 30% lub 36%
3/4 szklanki cukru pudru
2 opakowania Śnieżki
2 galaretki cytrynowe
3 łyżki soku z cytryny
szczypta żółtego barwnika (niekoniecznie, choć dodaje pięknego koloru)
Dekoracja:
wisienki koktajlowe
kiwi
gwiazdki lub perełki cukrowe itp.
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na pianę ze szczyptą soli.
Następnie dodawać po trochu cukier i miksować aż do jego rozpuszczenia. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do piany dodawać po 1 żółtku i zmiksować. Odłożyć mikser.
Wsypywać po łyżce wymieszanych mąk i mieszać masę drewnianą łyżką.
Na końcu wlać wodę i dodać skórkę z cytryny. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temp. ok. 170 st. C przez ok. 30-35 min.
Upieczony biszkopt wystudzić.
Poncz:
Składniki ponczu połączyć i dokładnie wymieszać, by cukier się rozpuścił.
Puszysty krem:
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku i wystudzić. Śmietankę ubić i dodać cukier puder, sok z cytryny, a następnie Śnieżki w proszku.
Do masy śmietanowej wlewać powoli zimną i lekko tężejącą galaretkę i cały czas miksować. Dodać barwnik.
Złożenie tortu:
Biszkopt przekroić na 3 krążki. Każdy krążek nasączyć ponczem i przełożyć puszystym kremem. Pozostawić nieco kremu na dekorację.
Uwaga! Biszkopt należy przekładać kremem dość szybko, gdyż krem zastyga na puszystą piankę i potem ciężko go rozsmarować.
Tort udekorować wedle uznania. Schłodzić w lodówce min. 3 godziny.