Zimą bardzo często myślimy o ciepłych, rozgrzewających i przepysznych posiłkach – rozpływające się w ustach ciasta, sycące gulasze i pieczenia. Nie ma nic złego w oddawaniu się odrobinie przyjemności podczas długich, zimowych miesięcy, ale co zrobić, by zapewnić ograni zmowy tyle pożywienia, ile potrzebuje, ale także po, aby zwalczyć przeziębienie i grypę?
Nasza dieta ma kluczowe znaczenie dla wzmocnienia naszego układu odpornościowego i pomocy w zwalczaniu błędów.
Oprócz diety niezwykle ważne jest również zachowanie pozytywnego nastawienia, dbanie o regularne ćwiczenia i o dobry sen.
Poświęć trochę czasu, aby ocenić swoje nawyki stylu życia. Przepracowanie i brak odpoczynku, ćwiczeń i snu pozbawiają nasz organizm naszej energii i siły. Może to nas narazić na wpływy zewnętrzne. Aby osiągnąć witalność w miesiącach zimowych, upewnij się, że masz czas na relaks, ćwiczenia i staraj się uzyskać dobrą jakość i ilość snu.
Co jeść, aby dobrze przetrwać czas zimowy?
1. Zaprzyjaźnij się z owsianką
Rozpocznij dzień od zdrowego, sycącego śniadania, które zapewni Ci energię do lunchu. Owsianka to świetny sposób na rozpoczęcie dnia – spróbuj dodać do niej orzechy, nasiona i sezonowe owoców zimowych, takich jak jabłka, gruszki, żurawina lub daktyle.
2. Wybierz owoce i warzywa bogate w witaminę C.
Dodawaj do potraw produkty takie jak słodkie ziemniaki, pomidory, czerwona papryka i owoce cytrusowe, ponieważ zawierają one witaminę C, która odgrywa ważną rolę w układzie odpornościowym i poziomach energii, szczególnie ważne, jeśli regularnie ćwiczysz”.
3. Poszukaj źródeł cynku, takich jak szpinak
W miesiącach zimowych możemy mieć kontakt z wirusami, które mogą powodować przeziębienia lub grypę. Dlatego ważne jest, aby nasz układ odpornościowy działał normalnie, a cynk przyczynia się do tego. Produkty takie jak ostrygi, szpinak i rośliny strączkowe są dobrym źródłem cynku.
4. Jedz więcej produktów bogatych w żelazo – lub weź suplement
Czerwone mięso, soczewica i zielone warzywa liściaste są dobrym źródłem żelaza, które wspiera zdrowy układ odpornościowy. Jeśli nie spełniasz wszystkich swoich wymagań dotyczących żelaza z samych źródeł żywności, rozważ wzięcie naturalnego suplementu żelaza.
5. Zwiększ spożycie ryb, jajek i sera
Ryby takie jak łosoś i dorsz, a także mleko, jajka i ser są doskonałym źródłem witaminy B12. Witamina B12 przyczynia się do normalnego funkcjonowania układu odpornościowego, a także przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
6. Zamień słodką żywność na słodkie warzywa korzeniowe i zupy
Czasami zimowe miesiące mogą sprawić, że sięgamy po bogate w cukier “produkty spożywcze”, które mogą być szkodliwe zarówno dla naszej talii, jak i poziomu energii. Istnieje jednak wiele zimowych potraw, które są pożywne i pocieszające – spróbuj pieczonych warzyw korzeniowych, które są pyszne i słodkie, lub zupy pełne warzyw świetnie nadają się na lunch, zwłaszcza z dużą ilością czosnku lub imbiru.