Czym zastąpić papier do pieczenia – poznajcie sprawdzone sposoby!

Czym zastąpić papier do pieczenia – poznajcie sprawdzone sposoby!

Przez ostatnie lata papier do pieczenia stał się tak popularny, że korzystamy z niego zarówno przy pieczeniu ciast, pizzy, chleba, jak i wielu innych rzeczy. Jest wygodny w użyciu i dzięki niemu łatwo ciasto wyjąć z foremki. Niektórzy nie wyobrażają sobie procesu pieczenia bez użycia papieru i problem zaczyna się w momencie, gdy się w domu skończy, a chcemy coś upiec. Jeśli taka sytuacja zaistnieje, nie ma co się martwić, gdyż są inne sposoby na pieczenie.

Jak sobie radzić, gdy zabraknie papieru do pieczenia?

Nasze babcie nie znały papieru do pieczenia i radziły sobie z tym doskonale. Istnieją bowiem sprawdzone sposoby na pieczenie, w których nie używa się papieru. Oto kilka podpowiedzi czym zastąpić papier do pieczenia, by nasze wypieki nie straciły na jakości:

  1. Wysmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą. Upieczone w taki sposób ciasto łatwo można wyjąć z foremki, gdyż nie będzie do niej przywierało.
  2. Wyłożyć foremkę folią aluminiową stroną błyszczącą od strony ciasta.
  3. Użyć do pieczenia maty silikonowej lub form silikonowych. To nowoczesne rozwiązanie umożliwia pieczenie ciast, chleba, pizzy i innych produktów.
  4. Wyścielić foremkę papierem śniadaniowym i posmarować margaryną. To dobry sposób na pieczenie ciast.
  5. Niektóre produkty jak mięso, warzywa czy ryby piec w naczyniach żaroodpornych lub rękawach do pieczenia.

Która z wyżej wymienionych form pieczenia jest najlepsza?

Trudno jednoznacznie stwierdzić, która z powyższych propozycji jest najlepsza. Wiele zależy od tego co, chcemy upiec. Do pieczenia chleba lub ciasta doskonale sprawdzi się blacha wysmarowana tłuszczem. Formy lub maty silikonowe nadają się również do pieczenia ciast, pizzy, ale też czegokolwiek innego. Naczynia żaroodporne lub rękawy do pieczenia będą idealne do przygotowywania w piekarniku mięs i ryb. Folia aluminiowa również do tego celu się nadaje, ale trzeba zwrócić uwagę, by odpowiednią stroną owinąć produkt, który chcemy upiec. Strona matowa przewodzi ciepło, a błyszcząca odbija. Jeśli więc chcemy, by produkt upiekł się w środku, strona matowa powinna być tą zewnętrzną.

Jak się okazuje, używanie papieru do pieczenia nie jest jedynym i najlepszym sposobem na dobre wypieki. Jeśli go nie mamy, nie panikujmy, tylko wypróbujmy inne sprawdzone metody. Sam papier do pieczenia też nie zagwarantuje nam doskonałego wypieku. Wszystko bowiem zależy od jego jakości i umiejętnego użycia. Nasi przodkowie przez lata radzili sobie doskonale bez niego i dziś także możemy z powodzeniem korzystać z ich doświadczenia.

Korzyści z używania papieru do pieczenia podczas gotowania

Zaletą używania papieru do pieczenia jest to, że pomaga on utrzymać naczynia w czystości podczas gotowania. Podczas gotowania można także używać oleju, którym wysmarujemy naczynie, ponieważ tłuszcz nie przykleja się do naczynia, a także zapobiega przypalaniu się lub przypalaniu podczas gotowania — najczęściej w piekarniku.

Papier świetnie sprawdza się do wyściełania foremek do ciast, form do muffinek i bochenków podczas pieczenia ciast, muffinek lub chleba. 

Papier pergaminowy ma również szereg zalet w porównaniu z innymi rodzajami blach do pieczenia:

  • nie przenosi ciepła tak szybko jak metal czy szkło, co oznacza, że gotuje potrawy bardziej równomiernie;
  • nie wytwarza żadnych nieprzyjemnych smaków jak puszka z folii aluminiowej;
  • jest naturalnie nieprzywierający, więc nie musisz się martwić, że użyjesz zbyt dużej ilości oleju lub masła podczas gotowania z nim;
  • jeśli gotujesz na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, papier pergaminowy można łatwo usunąć po zakończeniu jedzenia.

Mity na temat papieru do pieczenia

Papier pergaminowy to rodzaj bardzo cienkiego, przypominającego pergamin papieru używanego do pieczenia. Wykonany jest tak, aby naśladować fakturę tradycyjnego papieru pergaminowego i można go znaleźć w wielu typach rozmiarów i kolorów. Papier pergaminowy ma wiele zalet, ponieważ może być używany do wykładania blach do pieczenia i blach do pieczenia, można go używać do wałkowania ciasta itp.

Istnieje wiele mitów na temat papieru do pieczenia. Jednym z najczęstszych mitów jest to, że zamiast maty silikonowej należy używać papieru pergaminowego lub odwrotnie. Są też ludzie, którzy uważają, że matę silikonową należy używać tylko podczas gotowania na małym ogniu, a papier pergaminowy należy używać tylko podczas gotowania na dużym ogniu. Jednak to wcale nie jest prawda! Możesz użyć jednego lub drugiego w zależności od swoich preferencji i potrzeb!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *