Dieta rybna – co musisz wiedzieć?

Dieta rybna – co musisz wiedzieć?

Owoce morza nie tylko dobrze smakują, ale mogą też stanowić ważną część zdrowej, zbilansowanej diety. Mają wysoką zawartość białka, są pełne witamin i minerałów, a tłuste ryby są bogate w tłuszcze omega-3. Owoce morza są jedynym białkiem, którego spożycie jest zgodne z wytycznymi. Zaleca się, aby zdrowa, zrównoważona dieta zawierała co najmniej 2 porcje ryb tygodniowo, z których jedna powinna być rybą tłustą.

Oświadczenia zdrowotne przy sprzedaży owoców morza

Istnieje prawo, które reguluje, co firmy mogą powiedzieć, gdy czyni zdrowia i żywienia oświadczeń o żywności. Przepisy te istnieją po to, aby upewnić się, że firmy nie stosują fałszywych, niejednoznacznych lub wprowadzających w błąd oświadczeń.

Przepisy dotyczą oświadczeń umieszczanych we wszystkich przekazach handlowych. Dotyczy to etykiet żywności, reklam, zawartości stron internetowych, postów w mediach społecznościowych, materiałów w punktach sprzedaży i menu. Obejmuje ono:

Oświadczenia żywieniowe – takie jak stwierdzenie, że produkt ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość białka, wysoką zawartość omega-3 lub wysoką zawartość witaminy D
Oświadczenia zdrowotne – takie jak stwierdzenie, że białko przyczynia się do utrzymania masy mięśniowej lub stwierdzenie, że zdrowie ucierpi, jeśli produkt nie będzie spożywany.
Twierdzenia dotyczące utraty wagi – nie wolno odnosić się do tempa lub ilości utraty wagi.
Twierdzenia porównawcze w stosunku do innych produktów

Dokonując przeglądu korzyści płynących ze spożywania owoców morza, badacze zauważyli, że:

  • Włączenie ryb do diety przynosi szereg korzyści zdrowotnych.
  • Korzyści te wynikają głównie z kontroli wagi i zmniejszenia ryzyka nadwagi, ponieważ ryby są chudym źródłem białka.
  • Społeczno-ekonomiczne korzyści obejmują zarówno uniknięte koszty opieki NHS i oszczędności biznesowe z mniejszej absencji w pracy.
  • Będą również dalsze korzyści dla konsumentów związane z mniejszym złym stanem zdrowia i lepszą jakością życia.

PEŁNE NIEZBĘDNYCH DO ŻYCIA SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH

Jod, selen, cynk i potas to tylko niektóre ze składników odżywczych, które można znaleźć w owocach morza, a których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Selen wytwarza enzymy, które pomagają chronić nas przed rakiem. Te składniki odżywcze można znaleźć w obfitości w owocach morza, jak również są one wspaniałym źródłem witaminy A i D, między innymi.

KORZYŚCI DLA TWOJEGO SERCA

Nie jest niespodzianką, że populacje ludzi, którzy jedzą dużo ryb, mają niższy poziom chorób serca: Eskimosi w Arktyce są tego doskonałym przykładem. Owoce morza mają wysoką zawartość kwasów omega-3 i niską zawartość tłuszczów nasyconych, które mogą pomóc chronić serce i obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Sugeruje się, że 1 porcja dodatkowej ryby tygodniowo może pomóc zmniejszyć o połowę ryzyko chorób serca.

zalety diety rybnej

POPRAWA KRĄŻENIA

Oleje Omega-3 z owoców morza mogą zmniejszyć ryzyko zakrzepów krwi i stanów zapalnych. Oleje zmniejszają organizm produkujący eikozanoidy, te hormonopodobne substancje mogą powodować zakrzepy krwi i stany zapalne. Jedzenie większej ilości owoców morza z omega-3 poprawia krążenie, co zmniejsza szanse na zakrzepicę.

PATRZYMY NA CIEBIE

Wzmocnienie widzenia w nocy, ochrona przed procesem starzenia się oraz utrzymanie zdrowych i jasnych oczu to tylko kilka powodów, dla których powinieneś jeść więcej ryb. Ostatnie badania sugerują, że wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 pomaga chronić przed zwyrodnieniem plamki żółtej AMD, które jest spowodowane starzeniem się i powoduje degenerację siatkówki. Zawartość retinolu, który jest rodzajem witaminy A, wzmacnia widzenie w nocy.

Sugeruje się, że owoce morza mogą odgrywać dużą rolę w zapobieganiu depresji. W badaniach podkreślono, że istnieje związek z niskim poziomem omega-3 w depresji, depresji poporodowej i sezonowym zaburzeniu afektywnym.

GŁĘBOKIE ODDYCHANIE

Istnieje kilka badań, które sugerują, że owoce morza/ryby mogą pomóc w ochronie naszych płuc i mogą pomóc w łagodzeniu objawów astmy u dzieci. Wykazano również potencjał zapobiegania jej rozwojowi u dzieci. Dieta bogata w owoce morza/ryby może pomóc Ci chronić Twoje dzieci i płuca w porównaniu do ludzi, którzy nie jedzą żadnych.

Komórki nerwowe

Twój mózg składa się z wysokiej zawartości tłuszczu, a dużo z tego jest omega-3 tłuszczu. Z tego powodu badania sugerują, że ludzie, którzy jedzą dużo ryb i owoców morza są mniej narażone na demencję i problemy z pamięcią i jest również związane z poprawą koncentracji dzieci, ADHD, umiejętności czytania i zachowania.

MŁODZIEJ WYGLĄDAJĄCA SKÓRA

Omega-3 jest naprawdę cudotwórcą, wraz z korzyściami zdrowotnymi może również chronić skórę przed skutkami uszkodzeń spowodowanych promieniowaniem UV. Zauważono również, że jeśli cierpisz na choroby skóry, takie jak egzema lub łuszczyca, spożywanie diety bogatej w ryby i owoce morza może pomóc w łagodzeniu objawów tych chorób. Kluczowym składnikiem kolagenu jest białko Ryby są również doskonałym źródłem tego, co pomaga utrzymać skórę jędrną, elastyczną i wyglądającą młodziej.

Zwolnij jeśli myślisz, że mamy zamiar zacząć mówić o afrodyzjakach! Istnieje wiele dowodów sugerujących, że dieta bogata w oleje rybne może pomóc w ochronie przed wszelkimi poważnymi chorobami zapalnymi jelit. Badanie sugeruje również, że omega-3 może pomóc spowolnić postęp zapalnych chorób jelit u niektórych cierpiących.

Korzyści zdrowotne

Jak wspomniano, ryby są doskonałym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega 3. Omega 3 jest niezbędnym kwasem tłuszczowym, który został powiązany z poprawą zdrowia serca. Szczególnie tłuste ryby są doskonałym źródłem kwasów omega 3, dlatego zaleca się, aby stanowiły jedną z dwóch porcji w tygodniu.

Witamina D, którą otrzymujemy w większości z naszego własnego cholesterolu, gdy nasze ciała są wystawione na działanie promieni słonecznych, pomaga utrzymać zdrowe kości, a witamina B2, która jest dobra dla skóry, oczu, czerwonych krwinek i układu nerwowego, z których obie możemy uzyskać z konsumpcji ryb.

Ryby w diecie cukrzycowej

Osoby chore na cukrzycę często mają niski poziom witaminy D, dlatego włączenie ryb do diety jest świetnym sposobem na zwiększenie jej spożycia. Ryby zaspokajają również niektóre z naszych potrzeb energetycznych dzięki zawartemu w nich białku, a jak już wspomniano, kwasy omega 3 pomagają utrzymać zdrowe serce. Naukowcy i badacze wysunęli hipotezę, że spożywanie ryb może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Jednak nie jest jasne, czy ryby mogą być wyodrębnione jako mające efekt zapobiegawczy, a wyższe spożycie ryb może zamiast tego być odzwierciedleniem lepszej diety ogólnej.

Ryby i owoce morza przez całe życie

Owoce morza w ogóle są fantastyczne dla zdrowia na wszystkich etapach życia, ale może być szczególnie korzystne dla najmłodszych, jak rosną. Dieta obejmująca szereg witamin jest niezbędna dla dzieci do prawidłowego rozwoju, ale ogólnie rzecz biorąc, potrzebują one mniej energii niż dorośli. Ogólny konsensus jest taki, że lepiej jest, aby Twoje dziecko otrzymywało tak potrzebne witaminy z całych pokarmów niż z suplementów, dlatego też owoce morza, gęste od składników odżywczych, ale stosunkowo niskokaloryczne, są świetnym wyborem dla dzieci.

Oto pięć najważniejszych korzyści płynących z włączenia owoców morza do diety dzieci:

  1. Biała ryba ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i wysoką zawartość białka.

Białko pomaga organizmowi naprawiać się i budować nowe komórki – jest to szczególnie ważne dla dzieci w okresie wzrostu.

  1. Ryby tłuste zawierają długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega trzy EPA i DHA

Są one korzystne dla zdrowia mózgu i serca już od dzieciństwa.

  1. Tłuste ryby zawierają również witaminę D

Witamina D pomaga organizmowi zarządzać ilością wapnia w naszych mięśniach, kościach i zębach. Ze względu na brak światła słonecznego w miesiącach jesiennych i zimowych, nasz organizm może mieć trudności z wytwarzaniem tej niezbędnej witaminy. Jedzenie ryb jest świetnym sposobem, aby pomóc dzieciom w utrzymaniu jej rezerw!

  1. Skorupiaki, w szczególności, zawierają miedź

Miedź jest używana do produkcji czerwonych i białych krwinek i jest szczególnie ważna dla wzrostu niemowląt.

  1. Niska zawartość soli

Żyjąc w słonej wodzie, możesz o tym nie myśleć – ale owoce morza są w rzeczywistości bardzo ubogie w sól i sód. Gotowe posiłki i przetworzona żywność często zawierają dużo soli – dlatego włączenie owoców morza do diety dziecka jest dobrym sposobem na utrzymanie spożycia soli na zdrowym poziomie.

zalety diety rybnej

Makrela

Super odżywcza i zdrowa, makrela ma gładką teksturę i kremowy smak (zwłaszcza wędzone odmiany!) – spróbuj jej jako alternatywy dla sera lub bardziej tłustego mięsa. Nasze świeżo przygotowane filety z makreli są niezwykle proste w przygotowaniu, dzięki czemu doskonale nadają się na szybki, zdrowy posiłek lub przekąskę.

Łosoś

Wiemy, że czasami trudno jest zachęcić dzieci do jedzenia owoców morza, dlatego lekki, łagodny smak łososia oznacza, że można go łatwo przyprawić czymś, co Twoje dzieci lubią. Spróbuj naszych porcji łososia dla łatwego gotowania!

Krab

Wysokobiałkowy, o niskiej zawartości węglowodanów i pełen niezbędnych witamin i minerałów – krab to pyszny i zdrowy wybór dla dzieci. Sprawdź nasze wszechstronne garnki z mięsem krabowym poławianym w sposób zrównoważony. Czy ktoś ma ochotę na kanapkę z krabem!?

RYBY

Ponad 80% światowych zasobów rybnych jest w pełni lub nadmiernie eksploatowanych w wyniku połowów, przyszłość naszych zasobów rybnych jest poważnie zagrożona. Zajrzyj na stronę www.goodfishguide.org, gdzie można zobaczyć najnowszą listę zrównoważonych ryb, a także uzyskać wskazówki, jakich ryb unikać i przepisy na ryby od szefów kuchni o wielkich nazwiskach!

Korzyści zdrowotne płynące z owoców morza

Owoce morza oferują pozytywny wybór stylu życia, zapewniając szereg korzyści, które pomagają napędzać naród. Są wygodne i łatwiejsze w przygotowaniu niż większość ludzi zdaje sobie sprawę. Oferuje wiele możliwości, jeśli chodzi o gatunki, formaty, smaki i tekstury. Ale co najważniejsze, mogą być niezwykle korzystne dla naszego ciała, zdrowia i dobrego samopoczucia, stanowiąc kluczową część zrównoważonej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *