Kiedy w marcu koronawirus wpłynął na otaczający nas świat wielu przedsiębiorców musiało zamknąć swój biznes lub znacznie ograniczyć działalność. Zmiany zaszły także w pracy restauracji – część z nich została zamknięta, a reszta działa w trybie „na wynos”. Wszyscy musieliśmy nagle zmienić swoje nawyki i przyzwyczajenia, nawet te żywieniowe. Część z nas, którzy regularnie jadali w restauracjach musiała z tego zrezygnować i chcąc nie chcąc zacząć samodzielnie gotować. Jak koronawirus wpłynął na dietę Polaków?
Zapewne wszyscy pamiętają szał zakupów na początku pandemii… Ze sklepowych półek w zatrważającym tempie znikał nie tylko papier toaletowy, ale również makarony, drożdże, mąka pełnoziarnista i wiele innych produktów spożywczych. Nawet najbardziej oporni „kucharze” zaczęli przyrządzać posiłki w domach – niekiedy było to szybsze niż oczekiwanie na zamówione na wynos danie. Oczywiście, koronawirus namieszał bardzo w naszym życiu, jednak warto w tym wszystkim szukać nawet najmniejszych pozytywów – żeby nie zwariować… Przymusowa izolacja sprawiła, że wiele osób musiało przejść przyspieszony, domowy kurs gotowania – co jest niewątpliwym plusem! Być może w innej sytuacji nigdy nie sięgnęlibyśmy po książkę kucharską czy nie odwiedzilibyśmy kulinarnego bloga. Kwarantanna, choć przytłaczająca i męcząca, sprawiła, że uczymy się nowych rzeczy. W tym gotowania i to nie byle jakiego! Rodzaje znikających ze sklepowych półek produktów mogą sugerować, że Polacy przywiązują do zdrowej diety dość dużą wagę. Czytamy etykiety, wybieramy świeże i mniej przetworzone produkty. Z czasem zaczynamy do koszyka wrzucać nowe rzeczy, którymi wzbogacamy nasze posiłki i zwiększamy swoje kulinarne umiejętności.
Naukowcy twierdzą, że gotując w domu nasza dieta jest zdrowsza, niż spożywanie dań poza domem. Ponadto własnoręcznie przygotowane posiłki zazwyczaj mają mniej kalorii, co obniża ryzyko wystąpienia otyłości lub cukrzycy typu 2 w przyszłości. Gotując samodzielnie wiemy, jakich składników użyliśmy i możemy być pewni, że nie znajdziemy tam składnika uczulającego.
Czas spędzony w kuchni wpływa pozytywnie nie tylko na jakość dań, ale również relacje z domownikami – zwłaszcza kiedy przygotowujemy dania wspólnie. Gotowanie może być dobrą zabawą, zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Jeżeli jednak mieszkamy sami w kuchni możemy się odprężyć i zrelaksować. Dla wielu osób gotowanie przeradza się w hobby i sprawia przyjemność. Miejmy nadzieję, że tak pozostanie i po powrocie do normalności nadal będziemy cieszyć się z przebywania w kuchni.