Ta osoba jest niedostępna w Messengerze – co oznacza ten komunikat?

Ta osoba jest niedostępna w Messengerze – co oznacza ten komunikat?

Social media i komunikatory internetowe różnego rodzaju stały się niezbędnym elementem naszego życia. Wiele osób używa ich nie tylko dla rozrywki i kontaktowania się z przyjaciółmi czy z rodziną, ale także do pozostania w kontakcie ze współpracownikami czy do pracy. Portale społecznościowe dają ogromną ilość możliwości – możemy dzięki nim zdobywać niezbędne informacje na różne interesujące nas tematy, szukać pomocy czy znajdować osoby o podobnych celach, czy zainteresowaniach. Jednym z najpopularniejszych komunikatorów internetowych jest dzisiaj Messenger. Komunikator należący do Facebooka służy nam codziennie do kontaktowania się z innymi w łatwy, szybki i darmowy sposób. Komunikator połączony jest z naszym kontem na Facebooku, jednak do wysyłania wiadomości służy osobna aplikacja – Messenger. Możemy używać Messengera także z poziomu przeglądarki internetowej czy za pomocą aplikacji na laptopa. Za pomocą Messengera możemy kontaktować się z naszymi znajomymi z Facebooka lub osobami, które wysłały nam na Messengerze prośbę o kontakt. Tak więc nie musisz mieć kogoś w znajomych na Facebooku, aby móc kontaktować się z tą osobą za pomocą Messengera.

Jak znaleźć na Messengerze wiadomości od osób, których nie mamy w gronie znajomych na Facebooku?

Wiadomości, które dostajemy od osób spoza naszego grona Facebookowych znajomych nie pojawiają się tam, gdzie wiadomości od naszych znajomych w Messengerze. Warto wiedzieć, gdzie znajdują się wiadomości na Messengerze od osób, których nie mamy w znajomych. Wiadomość, która została wysłana do Ciebie przez kogoś, kto nie jest Twoim znajomym pojawia się w folderze “Inne”. Warto sprawdzać od czasu do czasu to miejsce, aby nie przegapić przypadkowo żadnej ważnej informacji. Zwłaszcza jeśli czekasz na jakąś wiadomość, ale nie widzisz jej na głównej stronie Messengera. Wtedy warto zajrzeć do folderu Inne. Ten folder otworzysz łatwo z poziomu aplikacji czy w Messengerze, otwierając go w przeglądarce internetowej. Powiadomienie pojawi się także w aplikacji Facebook. Jednak, jeśli aktywnie korzystasz z mediów społecznościowych, z pewnością masz na swoim telefonie komórkowym zainstalowaną aplikację Messenger, która pozwala w łatwy sposób komunikować się z użytkownikami z całego świata. Swoją popularność ten komunikator zawdzięcza swojemu łatwemu w obsłudze interfejsowi oraz licznym sposobom komunikacji. Ta aplikacja służy nie tylko do wysyłania wiadomości tekstowych. Za pomocą Messengera możesz wysyłać zdjęcia i nagrania wcześniej zapisane w galerii Twojego telefonu, lub bezpośrednio nagrywać filmy i robić zdjęcia z poziomu aplikacji. Możesz także wysyłać nagrania głosowe. Aby wysłać nagranie głosowe na Messengerze, dotknij i przytrzymaj ikonkę mikrofonu, która znajduje się obok pola, w którym wprowadzasz wiadomość tekstową. Wiadomości głosowe na Messengerze to świetna forma komunikacji – pozwala na znacznie lepsze przekazanie emocji Twojemu rozmówcy, ponieważ po prostu nagrywasz to, co mówisz. To także dobre rozwiązanie, jeśli chcesz z kimś porozmawiać, ale nie możecie wykonać do siebie połączenia. Za pomocą Messengera możesz także wykonywać połączenia głosowe i wideo – również całkowicie za darmo. Właśnie tak duża ilość możliwości komunikacji, jaką oferuje Messenger, przyczynia się do popularności tego komunikatora. Nie możemy oczywiście zapomnieć o łatwości obsługi tej aplikacji. Nawet, jeśli nie korzystasz z social mediów, z pewnością szybko nauczysz się korzystać Messengera – aplikacja jest bardzo intuicyjna. Jest jednak jedna kwestia, która często zastanawia nawet osoby od dawna korzystające z aplikacji, a mianowicie komunikat, który brzmi “Ta osoba jest niedostępna w Messengerze” Co oznacza taka informacja? Czy to znaczy, że dana osoba nie zobaczy Twojej wiadomości? Jak rozwiązać ten problem, oraz czemu w ogóle pojawia się taki komunikat? Jeśli zobaczyłeś taką informację po wysłaniu do kogoś wiadomości, w następnym akapicie wyjaśnimy, jak rozumieć taką informację.

Co to znaczy, że dana osoba nie jest dostępna w Messengerze?

Jeśli próbowałeś wysłać do kogoś wiadomość w Messengerze, i pojawiła się na Twoim ekranie informacja, że ta osoba jest niedostępna w Messengerze, wysłanie wiadomości nie jest możliwe. Dlaczego? Nie jest określony jeden powód, a odpowiedź na to pytanie nie zawsze jest oczywista. Często taka informacja rozumiana jest przez użytkowników jako komunikat, że konto danej osoby zostało dezaktywowane, jednak nie zawsze to prawda. Co oznacza dezaktywacja konta, i czy jest równoznaczna z jego usunięciem?

Jeśli dana osoba nie jest dostępna w aplikacji Messenger, możemy założyć, że dezaktywowała swoje konto na Facebooku. Dezaktywacja konta nie oznacza jednak tego samego, co jego usunięcie – ta osoba przestała co prawda być widoczna w serwisie internetowym, jednak zawsze może jeszcze wrócić do swojego konta. Dezaktywację można cofnąć, i to w całkiem łatwy sposób – wystarczy ponownie zalogować się do swojego konta na Facebooku. Wtedy komunikat o niedostępności danej osoby przestanie pojawiać się osobom, które chcą wysłać wiadomość. Przed dezaktywacją swojego konta, co wiąże się z przestaniem używania także Messengera, warto poinformować swoich znajomych, współpracowników czy rodzinę, aby w razie konieczności kontaktu, pisali lub dzwonili do Ciebie poza Messengerem.

Czy osoba, z którą próbuję się skontaktować, dezaktywowała swoje konto na Facebooku? Aby to sprawdzić, istnieją dwa proste sposoby. Pierwszym jest wpisanie w wyszukiwarkę na Messengerze imienia i nazwiska lub innej nazwy konta osoby czy firmy, z którą próbujesz się skontaktować za pomocą Messengera. W przypadku, kiedy szukane przez Ciebie konto należące do danej osoby nie pojawi się w wynikach wyszukiwania, możesz zakładać, że dana osoba dezaktywowała swoje konto.

Inni mogą skontaktować się z tą osobą – co to dla mnie oznacza? Jeśli inne osoby nie mają problemu z napisaniem i wysłaniem wiadomości do osoby, która dla Ciebie jest niedostępna w Messengerze, może to oznaczać, że zostałeś zablokowany. Na Messengerze czy Facebooku można zablokować wybrane przez siebie osoby, aby te nie widziały naszej aktywności na portalu społecznościowym i nie mogły się z nami kontaktować.

Możesz także spróbować wyszukać profil na Facebooku z innego konta – kogoś z rodziny czy znajomych. Jeśli inna osoba nie ma problemu ze znalezieniem profilu interesującej Cię osoby, może to oznaczać, że tylko Ty zostałeś przez nią zablokowany.

Co oznacza blokada na Facebooku i Messengerze?

Blokada tylko z poziomu aplikacji Messenger nie jest tym samym, co blokada na Facebooku. Jeśli dana osoba zablokowała Cię tylko w komunikatorze, nie możesz pisać do niej wiadomości czy dzwonić, jednak nadal możesz przeglądać posty na jej tablicy i widzieć aktywność na Facebooku. Odblokowanie kogoś na Messengerze zajmuje chwilę. Inaczej sprawa wygląda w przypadku zablokowania na Facebooku – wtedy nie możesz ani wysyłać wiadomości do danej osoby, ani ich odbierać. Nie jest możliwe także przeglądanie postów i aktywności danego użytkownika z poziomu Twojego konta. Zablokowanie na Facebooku jest równoznaczne z usunięciem kogoś ze znajomych – po odblokowaniu należy ponownie wysłać zaproszenie do grona znajomych. Jeśli osoba, z którą próbujesz się skontaktować, zablokowała Cię w aplikacji Messenger, możesz próbować skontaktować się z nią telefonicznie lub mailowo, jednak najlepszym rozwiązaniem będzie szczera rozmowa i poproszenie o odblokowanie. Być może ktoś zrobił to przez pomyłkę, a być może w przypływie negatywnych emocji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.